SGK prim teşvikleri için özel geliştirilen robotik bilgisayar programı ile alınan veriler ve alanında uzman personelimizin manuel kontrolüyle birlikte firmanızın hak ettiği teşvikler belirlenmektedir. Bu kapsamda çıkan sonuçlar bir rapor halinde size sunulmakta ve SGK ya fazladan ödediğiniz tutar açık bir şekilde ortaya konmaktadır.

5510 Malullük, Yaşlılık Ve Ölüm Sigortası İşveren Hissesinden 5 Puanlık İndirim

1.10.2008 tarihinden beri özel sektör işverenlerince ödenmesi gereken, sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları işveren hissesinin 5 puanlık kısmı indirim olarak karşılanmaktadır. Ancak sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlardan dolayı 5 puanlık indirimden yararlanılamaz.

6111 Genç, Kadın Ve Mesleki Belge Sahibi Olanların İstihdamına Yönelik Teşvik 

Özel sektör işverenlerine, 01.03.2011- 31.12.2024 tarihleri arasında, işe aldıkları sigortalılar için sigorta primine esas kazançları üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının tamamının İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmasına imkân sağlanmıştır. Ne var ki 5335 sayılı Kanun’un 30’uncu maddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlar teşvikten yararlanamaz.

3294 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Kanunu

Fakrû zaruret içinde ve muhtaç durumda bulunan kanunla kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan vatandaşlar ile geçici olarak küçük bir yardım veya eğitim ve öğretim imkanı sağlanması halinde topluma faydalı hale getirilecek, üretken duruma geçirilebilecek kişiler bu Kanun kapsamı içindedir.

Ancak,5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde sayılan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin 5510 sayılı Kanun gereği ödedikleri katılım payları bu Kanun kapsamındadır. Ancak yıl içinde ödenen tutarlar, takip eden yılda Hazine tarafından Fona geri ödenir.

14857 Engelli Sigortalıların İstihdamına Yönelik Teşvik 

1.07.2008 tarihinden beri özel sektöre ait iş yerlerinde çalıştırılan engelli sigortalıların, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hisselerinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanması imkânı sağlanmıştır. 5 puanlık indirim PEK üzerinden, kalan %15,5 işveren hissesi ise asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu teşvikten yararlanılabilmesi için engelli sigortalı çalıştırılması, aylık prim ve hizmet belgesi Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primlerin ödenmiş olması gerekmektedir.

Ancak sosyal güvenlik destek primine tabi çalışan, topluluk sigortasına tabi çalışan, yurtdışında çalışan sigortalılar ile aday çırak, çırak ve öğrencilerden dolayı bu teşvikten yararlanılamaz.

15510 Kanun Numaralı EYT Sigorta Prim Teşviki

5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 95 inci maddesinin ikinci fıkrası ile verilen sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi 5 puanlık prim indiriminden sadece 8.9.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olanlardan ilgili mevzuatı uyarınca yaş şartına bakılmaksızın sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamlaması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlananlar yararlanabilecek olup, söz konusu sigorta primi indiriminden sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartının yanı sıra yaş şartını da sağlayanlardan dolayı yararlanılamayacaktır.

5746-15746 Araştırma, Geliştirme Ve Tasarım Faaliyetlerine İlişkin Teşvik 

1.04.2008 tarihinden beri Ar-Ge/Tasarım ve destek personeli ile 4691 sayılı Kanununun geçici 2’nci maddesi uyarınca ücreti gelir vergisinden muaf olan personelin; ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren hissesinin yarısı, 31/12/2023 tarihine kadar Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanmaktadır. 5 puanlık indirim ve kalan %15, 5 işveren payının yarısı (%7,75) PEK üzerinden hesaplanmaktadır. Aylık prim ve hizmet belgesinin / muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin Kuruma yasal süresinde verilmiş olması, primlerin ödenmiş olması, sigortalının fiilen çalışması, sigortalının; Ar-Ge/Tasarım personeli veya Ar-Ge personel sayısının %10’u aşılmamak kaydıyla destek personeli ya da 4691 sayılı Kanun uyarınca ücreti gelir vergisinden istisna tutulmuş personel olması bu teşvikten yararlanma şartları için gerekli kriterlerdir.