Suriye’li sığınmacılara çalışma izni imkanı verildi
Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ülkesindeki yaşanan savaş ve olağanüstü koşullar nedeniyle ülkesine geri dönemeyen yabancıların geçici korumaya alınmasına ilişkin bir süredir yayınlanması beklenen yönetmelik 22 Ekim’de yürürlüğe girdi.
Bilindiği üzere yabancı uyrukluların ülkemizde çalışma izni alabilmesi için, süresi dolmamış en az altı ay süreli ikamet tezkeresi şartı aranıyordu. Geçici koruma statüsünde bulunan yabancıların ikamet tezkeresi bulunmadığı için, çalışma izin başvurularını da yapmaları mümkün değildi.
Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, geçici koruma statüsünde bulunan Suriye‘li sığınmacıların da çalışma izni alabilmesi mümkün hale getirildi.

KAÇAK DURUMDA OLAN YABANCILAR İÇİN İZİN ALINIRMI?
Vize veya ikamet tezkeresi biten ancak Türkiye’den çıkış yapmayan yabancı uyrukluların çalışma izni alabilmesi için öncelikle mevcut kaçaklık durumunun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu iki şekilde yapılabilmektedir. Ev hizmetlerinde kaçak olarak çalışan yabancıların çalışma izinleri için de aynı süreç geçerlidir.
1. Yöntem : Kaçak durumda olan yabancı, ülkemizden çıkış yapacağı hudut kapısında, kaçak kaldığı süreleri kapsayan dönem için ortaya çıkacak olan ceza tutarını ödeyerek çıkış yapabileceklerdir. Ayrıca yabancıya, Türkiye’de kaçak kaldığı süre kadar giriş yasağı uygulanacaktır.
2. Yöntem : Yabancının ikamet ettiği ildeki İl Emniyet Müdürlüğü’ne müracaat edilerek Çıkışa Teminen İkamet Tezkeresi alınması durumunda aynı ceza tutarı ödenir. Düzenlenen tezkereyi teslim alan yabancı 15 gün içerisinde Türkiye’den ayrılmalıdır. Emniyet Müdürlüğü kanalıyla çıkış yapan yabancılara uygulanan giriş yasağı süresi; ülkemizde kaçak olarak bulunduğu sürenin yarısı kadar uygulanacaktır.

Suriye uyruklu yabancılara vize zorunluluğu getirildi !
08.01.2016 tarihi itibariyle Türkiye’ye gitmek isteyen Suriye uyruklulara Türk Büyükelçilikleri/Başkonsolosluklarından vize alma zorunluluğu getirilmiştir.
Başvuru yapılan Türk Temsilciliği tarafından Türkiye’deki ilgili makamlardan onay alınmasının ardından ilgili Suriye vatandaşına vize verilebilecektir. Söz konusu süreç yaklaşık olarak 3 hafta sürmektedir.
Diğer taraftan, Suriye sınırındaki kara hudut kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak olan Suriye vatandaşlarına ise vize muafiyeti uygulamasına devam edilecektir.

Yabancıların Türkiye’de en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilen izindir.

Çalışma izni başvurusunun onaylanması halinde, yabancının giriş yasağı kaldırılır. Bu sürede yurtdışında bulunan yabancı uyruklu kişinin giriş yasağı kaldırılır. Böylece yabancının çalışma vizesi alarak Türkiye’ye giriş yapması ve Çalışmaya Bağlı İkamet Tezkeresi almak üzere emniyet makamlarına müracaat etmesi mümkün olacaktır